Preventietips

Factuurfraude

De laatste week stelde de politie vast dat er meerdere feiten zijn opgedoken waarbij post werd onderschept en het rekeningnummer van de begunstigde werd vervalst.
Het nadeel kan oplopen tot meerdere duizenden euro’s.  Daarom, weest attent en doe nazicht of het rekeningnummer waarop u een betaling dient te storten correct is.
Indien u twijfels heeft, gelieve de begunstigde te contacteren om navraag te doen nopens de juistheid van het rekeningnummer.  Meer informatie vindt u in deze onderstaande link.


Cybercriminaliteit

Bijna dagelijks worden zowel gewone burgers als bedrijven het slachtoffer van ‘Cybercriminaliteit’.  Cybercriminaliteit, wat is dat nu ? Het is een serieus begrip en omvat verschillende facetten, te veel om hier dieper op in te gaan.  In die meeste gevallen is de doelstelling dezelfde : digitale diefstal en geld afhandig maken ! Een beetje aandacht kan U veel miserie besparen. Wij hebben alvast enkele tips :

> beveilig ten allen tijde uw wifi-netwerk : behoud de veiligheidssleutel die door de provider werd geprogrammeerd.  Breng je toch wijzigingen aan, gebruik dan een wachtwoord dat niet gerelateerd is aan uw naam, uw wagen, straatnaam, enz.  Gebruik ook tekens zoals @#$()€  in uw wachtwoord.  Hoe ‘ingewikkelder’ uw wachtwoord, hoe moeilijker te ‘hacken’ door mensen met slechte bedoelingen.  Is uw wifi-netwerk niet beveiligd, dan loop je het risico dat mensen met slechte bedoelingen gebruik maken van uw internetverbinding en in het slechtste geval zelfs toegang krijgen tot uw computer.

> geef nooit uw wachtwoord of andere codes aan derden

> wanneer je gebeld wordt, dikwijls in het Engels, van Microsoft of een andere dienst … beëindig snel het gesprek en bel ook niet terug. 

> handelingen via telefoon of email : geef NOOIT uw wachtwoord, maar vooral voer geen handelingen uit die men U vraagt … de bedoeling is uw computer op afstand over te nemen met de gevolgen vandien … Er is geen enkele financiële instelling die U gaat bellen met de vraag om uw kaart in uw kaartlezer te steken en bepaalde handelingen uit te voeren …  Emails waarin wordt gevraagd om te betalen aan de politie of  een andere overheidsdienst zijn NOOIT echt.  Mails waarin U als ‘winnaar’ wordt aangeschreven eindigen als verliezer.

> een koopje op tweedehands : iets dat je ver onder de prijs kan kopen is meestal niet realistisch.  Ook wanneer je iets verkoopt en de kandidaat koper wil zelfs meer geven ‘om zeker te zijn’ … geloof dit niet … meestal wordt er dan voorgesteld om het aangeboden voorwerp te komen ophalen via één of andere transportfirma omdat de kandidaat koper zelf niet kan komen … NOOIT geloven !

Hieronder kan je twee flyers met nuttige tips downloaden, aangeboden door de preventiedienst van de Pz Aalst; waarvoor dank !
Neem ook een kijkje op de website van de overheid op : Belgium.be en CERT
preventietips
wat als slachtoffer ?